Ik krijg een telefoontje van Yvonne. Ze klinkt nogal bedeesd en ik merk dat ze het heel spannend vindt om mij te bellen. Tja, ik maak ook niet alledaagse lingerie of badkleding, dus ik snap heel goed dat het een drempel is om mij te bellen. Yvonne wil een vrijblijvende afspraak maken om eens te verkennen of ik iets voor haar kan betekenen. Twee weken later is het zover…

Ik doe de deur open en zie een forse vrouw voor mij staan. “Ja, zegt Yvonne meteen, ik ben geen maatje 36 en dat ben ik nooit geweest. Voor mij is dit geen enkel probleem. De afgelopen 15 jaar heb ik zoveel verschillende vrouwen mogen helpen aan nieuwe badkleding, lingerie of T-shirts. Ik heb ontdekt dat iedere vrouw uniek is en het gaat erom hoe ik die uniekheid tot uiting kan brengen in de kleding die ik maak.

Yvonne heeft borstkanker gehad en heeft haar linkerborst geamputeerd. Ze kiest ervoor om zonder prothese te lopen. En door wijde kleding te dragen, kan ze het enigszins bedekken. Maar nu gaat Yvonne voor 6 weken naar Spanje en wil ze graag zwemmen zonder gedoe. Ze heeft maat 54 en wil graag een passend mooie badpak.

Na elkaar even verkend te hebben, merk ik dat Yvonne ontspant en meer over zichzelf durft te vertellen. Ik heb de afgelopen jaren zoveel verhalen gehoord over de borstkanker en hoe vrouwen als een nummer worden behandeld in het ziekenhuis. Ik schrik hiervan want ja, een borst verliezen dat is nogal wat. Terwijl ze aan het vertellen is, kijk ik naar de kleur van haar ogen en de uitstraling die zij heeft. Bij Yvonne past geen felle kleurige badpak. Dat is een schreeuwerig voor haar en het vraagt teveel aandacht. Ik kies voor de onderkant zwart. Voor het bovenstuk vind ik frisse heldere koele kleuren het mooiste staan bij haar. Ik trek een la open en pak een rol. Nou, de ogen van Yvonne gaan meteen stralen.. “Oh ja, zegt ze, deze kleur past echt bij mij!” Het is altijd een feest om samen met de klant de juiste kleuren uit te kiezen. Ik heb gelukkig een enorme keuze.

Ik kan enorm van genieten om vrouwen die zo’n vreselijke ziekte hebben meegemaakt, mooi aan te kleden. Ik vind het belangrijk dat ze zich weer vrij voelen in hun lichaam. Met behulp van mijn kleding hoop ik dat het zelfvertrouwen weer terugkomt. Mooie lingerie helpt om je vrouwelijkheid weer terug te krijgen. Het kost tijd om deze ziekte geestelijk goed verwerkt te hebben. Ik wil graag dat deze vrouwen weer gaan genieten van het leven. En als ik daar een steentje aan kan bijdragen, dan doe ik dat vanuit mijn hart.

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn zelfgemaakte ontwerpen? Ik nodig je uit voor een kopje koffie, bij mij in Den Haag. Morgen komt Yvonne langs om te passen. Ik ben zo nieuwsgierig naar haar reactie.

badpak